Wykonanie
Jest to naprawdę bardzo prosta i szybka
tarta. Robi się ją w 15 minut (+ czas chłodzenia). Tylko kilka składników oraz jeszcze świeże
truskawki (mam nadzieję, że to nie ostatnie moje spotkanie z nimi w tym sezonie). W każdym razie, kiedy znów nadejdą upały, będzie to idealny deser!
/forma na tartę o średnicy 25 cm/180g
ciasteczek oreo1 i 1/2 łyżki
masła200ml
śmietanki 36%1 łyżka
cukru pudru trzcinowego2 łyżki
wiórków kokosowych600g
truskawekCiastka rozdrobnić wraz z
masłem w malakserze do otrzymania gładkiej masy. Wyłożyć nią formę dociskając dokładnie masę. Wstawić do lodówki.
Truskawki oczyścić i pokroić na połówki. Odstawić.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać
cukier puder i zmiksować już tylko przez chwilę.Na schłodzony spód wyłożyć przygotowaną
śmietanę, delikatnie rozsmarować. Ułożyć
truskawki i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na około 5 - 6 godzin. Smacznego!