ßßß Cookit - przepis na Tort koszula

Tort koszula

nazwa

Wykonanie

Ten weekend poświęciłam na przygotowanie urodzinowego tortu na 78 urodziny mojego dziadka;) Już jakiś czas temu postanowiłam, że tort będzie w kształcie koszuli i taki też był;) Dwa biszkopty kakaowe przedzielone biszkoptem jasnym, nadziane pysznym truskawkowym kremem;) Jak Wam się podoba moja jadalna koszula:> Przepis na biszkopt pochodzi ze strony Moje Wypieki
Składniki- biszkopt kakaowy *:
7 jajek
265 ml cukru
235 ml mąki pszennej
117 ml gorzkiego kakao
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Ciągle miksując dodawać stopniowo żółtka, następnie dodawać partiami cukier, ciągle miksując. Na sam koniec do masy jajecznej wmieszać przesianą mąkę i kakao. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt upuścić z wysokości około 60 cm. Wystudzić, przekroić na pół.
Składniki- biszkopt jasny *:
5 jajek
187 ml cukru
187 ml mąki tortowej
60 ml mąki ziemniaczanej
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Ciągle miksując dodawać stopniowo żółtka, następnie dodawać partiami cukier, ciągle miksując. Na sam koniec do masy jajecznej wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną i tortową. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt upuścić z wysokości około 60 cm, wystudzić, nie przekrawać.
Krem truskawkowy*:
700 gram truskawek świeżych bądź mrożonych
750 gram serka mascarpone
2/3 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 3-4 łyżkach letniej wody
Wykonanie: Truskawki umieścić w garnku (mrożonych nie rozmrażać) i zasypać je cukrem, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż truskawki rozpadną się, ściągnąć z ognia. W między czasie rozpuścić mąkę ziemniaczaną w wodzie. Do mąki dodać 2- 3 łyżki masy truskawkowej i dokładnie wymieszać (aby nie było grudek) i następnie przelać do garnka. Dokładnie wymieszać i podgrzewać, (cały czas mieszając) do momentu aż uzyskamy konsystencję żelu, wystudzić. Chłodną frużelinę wymieszać za pomocą miksera z serkiem.
Podane proporcję wystarczą na blaszkę o wymiarach: 31/19
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/10/tort-koszula.html