ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy

Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Składniki (na ok. 20 ciastek):
1 puszka cieciorki (400 g) lub 1 i 1/2 ugotowanej ciecierzycy
1/2 szklanki masła orzechowego
1/4 szklanki syropu z agawy, syropu klonowego itp. (ja użyłam syropu z mniszka lekarskiego)
1/4 szklanki mąki z amarantusa
1/2 szklanki posiekanej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciecierzycę zmiksować przy pomocy blendera ręcznego (do kielichowego masa będzie zbyt gęsta). Dodać resztę składników poza posiekaną czekoladą i zblendować/zmiksować na gładkie ciasto. Na koniec wmieszać kawałki czekolady. Nabierać porcje ciasta wielkości łyżki, formować kulki, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Piec przez ok. 10-15 minut w temperaturze 175 ° C - ciasteczka powinny się przyrumienić. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.jadlonomia.com/
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2015/01/bezglutenowe-ciastka-z-ciecierzycy.html