Wykonanie
Od jakiegoś czasu w sklepach można kupić
mięso z
udek z kurczaka bez skóry i kości, które ma oczywiście dużo więcej smaku niż pierś, a także delikatniejszą konsystencję. Świetnie nadaje się np. do dań azjatyckich. Dzisiejszy przepis spodoba się zwłaszcza miłośnikom ostrych przypraw - w tym przypadku to
pieprz syczuański i papryczki. Razem z aromatycznym sosem powodują, że danie jest niezwykle smakowite i wyraziste. Polecam!- 500g
mięsa z
udek kurczaka, bez skóry i kości- 1/2 łyżki
sosu sojowego- 1 łyżka
oleju- kilka małych suszonych
ostrych papryczek (według uznania)- 1/2 łyżeczki rozgniecionego
pieprzu syczuańskiego- 2 łyżki posiekanej
dymkisos:- 2 łyżki
sosu sojowego- 1 łyżka
wina Shaoxing- 2 łyżki
octu ryżowego- 1/2 łyżki
cukru- 1/2 łyżki
skrobi kukurydzianej,wymieszane z 2 łyżkami
wody1) Każde udko pokroić na trzy części, polać
sosem sojowym i odstawić do zamarynowania.2) Wymieszać składniki sosu i odstawić.3) Rozgrzać
olej i smażyć
kurczaka.4) Gdy zbrązowieje, zdjąć go z patelni.5) Na patelnię dodać pokruszone papryczki.6) Dodać
pieprz syczuański i
kurczaka i smażyć przez minutę, mieszając.7) Wlać sos i smażyć, mieszając, przez kilka minut aż zgęstnieje.8) Podawać z
makaronem lub
ryżem, posypane posiekaną
dymką.Czas przygotowania: 20 minut + marynowanieLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 440 kcal