ßßß Cookit - przepis na Indyk w cieście z warzywami z woka

Indyk w cieście z warzywami z woka

Wykonanie

Składniki:
75dkg udźca z indyka lub innego mięsa tego typu
sos sojowy, przyprawy
pędy bambusa z zalewy
marchewka
ananas (łatwiej z puszki)
olej
mąka pszenna - na ciasto
mąka ziemniaczana - na sos
dwa jajka, mleko - na ciasto
Przygotowanie:
Indyka pokroić w równe małe kawałki/paski (max wielkości kciuka) i zamarynować w sosie sojowym i przyprawach (oregano, pieprz).
Bambusa, marchewkę pokroić w grubsze słupki, ananasa normalnie.
Przygotować ciasto naleśnikowe z dwóch jajek. Gdy będzie gotowe dodać dwie łyżki mąki i zamieszać (ma to być gęsta maź). Ciasto posolić.
Smażenie indyka w cieście
Wlać 250ml oleju do rondelka 16cm i mocno rozgrzać (większy ogień/stopień niż przy mocnym gotowaniu).
Kilka kawałków indyka wrzucić w ciasto i wcisnąć
szczypcami kuchennymi wyciągać mięso, nadmiar ciasta obetrzeć o miskę i wkładać (nie wrzucać!) do oleju
smażymy na raz po 4-6 kawałków - im większy garnek tym więcej
smażymy po dwie minuty na stronę i odkładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami
Do wyjmowania używamy metalowej łyżki cedzakowej lub metalowego sitka - unikamy wyławiania oleju z garnka
wyjmujemy z garnka wszystkie kawałki ciasta, bo się spalą i wszystko będzie źle smakowało
Olej nie nadaje się do powtórnego użycia, należy go bezpiecznie zutylizować
Warzywa z woka i sos
Mocno rozgrzewamy woka, dajemy 10ml oleju i wrzucamy bambusa i marchewkę. Mieszamy, smażymy, po minucie dajemy ananasa. Gotowe zdejmujemy i wyłączamy gaz/indukcję pod wokiem.
Tak, oczywiście że to samo można zrobić na zwykłej patelni.
50-100ml soku z ananasa (zalewę) mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej i wylewamy na woka. Bardzo szybko mieszamy.
Łyżką stołową odgarniamy przeźroczyste grudy mąki i polewamy warzywa i mięso tym błyszczącym sosem.
Źródło:http://kuchnia-w.blogspot.com/2014/02/indyk-w-ciescie-z-warzywami-z-woka.html