Wykonanie
W większości znanych mi domów
natka pietruszki jest traktowana jako ozdoba lub subtelny dodatek do potraw. Mało się
mówi o jej właściwościach, a szkoda!
Natka: (wymieniam tylko kilka korzyści, zainteresowani znajdą więcej w internecie)potężne źródło witaminy C, a także A, K,oczyszcza nerki i
drogi moczowebogate źródło błonnikapolecana dla chorych na: anemię, reumatyzm, skąpomocz,wspomaga trawieniepomaga na przeziębienieitd (sprawdźcie na stronach poświęconych zdrowiu)Tylko jak te
natkę jeść? Samą? Czy nawalić garść
natki do zupy?Najlepszym jak dla mnie sposobem są koktajle. Zblendowana
natka nadaje napojowi bardzo subtelnego aromatu. W smaku osobiście jej za bardzo nie wyczuwam, dominują
pomarancza i
banan. Spróbujcie koniecznie!
Potrzebujesz:pół pęczka
natki pietruszki (opłukany)
Jabłko (umyte, obrane i pokrojone na cząstki)
Banan (obrany, podzielony na mniejsze kawałki)Sok wyciśnięty z 1
pomaranczyopcjonalnie: pół szklanki
wody mineralnej niegazowanej (jeśli chcemy rozrzedzić)Przygotowanie:
Pietruszkę zmiksować. Dodajemy kawałki
banana i
jabłka i miksujemy na gładką masę. Wlewamy
sok pomaranczowy, krótko miksujemy do połączenia. W razie potrzeby rozrzedzamy
wodą.Smacznego!!