Wykonanie
Jak obiecywałam wczoraj na facebooku - klik! klik! dzisiaj przepis na drożdżówki.Wiem, że u mnie sporo tego
drożdżowego, ale z jakiegoś powodu właśnie z
drożdżami najlepiej mi się pracuje :) Mama
mówi, że to zaskakujące bo moja babcia i prababcia z kolei, w ogóle nie radziły sobie z
drożdżowym... Wychodziły im zakalce i inne cudaki. Może trzeba
mieć "
drożdżowe ręce", tak jak do ogrodnictwa "green fingers"? Tak czy inaczej ja się z
drożdżami przyjaźnię i dlatego na luzie podeszłam do tematu tych
bułek, które chcę Wam zaprezentować. Postanowiłam wykorzystać sprawdzony przepis na ciasto i wyszło super. Oczywiście, jak zwykle zostałam zaskoczona, bo z małych bułeczek urosły wielkie potwory :) Ale jakie pyszne! Wszyscy się zachwycili, a ja płaczę, że zrobiłam ich tak mało...Do dodania na wierzch kruszonki i grubej warstwy gęstego lukru zachęcił mnie ten przepis: klik!Drożdżówki z
rabarbaremPotrzebne nam:
ciasto drożdżowe z tego przepisu: klik! - ja niemądra zrobiłam z połowy składników i wyszło mi 7 sporych
bułek, ale szybko znikają!ok 500g
rabarbaru50g
masła50g
cukru +
cukier do dosłodzenia
rabarbarutrochę
mąkicukru pudru i
wody na
lukierCiasto robimy zgodnie ze wskazówkami i dzielimy na równe kulki.
Rabarbar w miarę drobno kroimy i blanszujemy na patelni z odrobiną
wody i
cukrem do smaku. Nie robimy z niego paćki tylko lekko zmiękczamy!
Masło - niezbyt miękkie - mieszamy z
cukrem, stopniowo dodajemy
mąki aż uzyskamy kruszonkę, nie wiem jak to inaczej opisać :P Ja miałam za miękkie
masło i od razu zrobiły się miękkie kuleczki, ale i tak wyszło spoko :)W każdej drożdżówce robimy wgłębienie i nakładamy w nie
rabarbar. Posypujemy po wierzchu
cukrem, a następnie kruszonką.Pieczemy 20 minut w 180 stopniach - najlepiej włożyć do zimnego pieca i obserwować co się dzieje, bo wtedy żywiej rosną.Gdy
bułki są rumiane wyciągamy je z pieca i czekając aż wystygną robimy gęsty
lukier - o konsystencji
śmietany.Polewamy lukrem chłodne bułeczki i czekamy aż zastygnie.Smacznego!