Wykonanie
Coś z niczego - tak powstał mój torcik
bezowy bez pieczenia. Ponieważ dziecko mi się pochorowało, nie mam zbyt dużo czasu na pracochłonne potrawy. Przygotowanie zajęło mi dosłownie 25-30 minut. Połączenie bez,
bitej śmietany i
gruszki wyjątkowo mi zasmakowało. Palce lizać...Składniki:1 duża
śmietana 30 %2 łyżki
cukru pudru1
śmietan-fix1 duża dojrzała
gruszka1 paczka
herbatnikówkilka bez (przepis tutaj)
mleczna czekoladaOkrągłą formę (o średnicy 21 cm) wykładamy folią spożywczą. Na spodzie układamy podwójną warstwę
herbatników (nie muszą być w całości, można połamać na większe kawałki).
Śmietanę wlewamy do dużej miski. Ubijamy krótko na wysokich obrotach i dodajemy
cukier puder. Ubijamy jeszcze chwilkę. dodajemy
śmietan-fix i nadal ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ok. 5 minut).
Gruszkę kroimy w grubszą kostkę, dodajemy do
śmietany i mieszamy. Całość wykładamy do formy wyłożonej
herbatnikami. Kilka
razy formą uderzamy o blat, aby
śmietana przedostała się
między ciasteczka. Gładzimy. Na wierzchu układamy delikatnie pokruszone
bezy. Całość posypujemy
czekoladą startą na tartce o grubych oczkach. Gotowy torcik wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie wyjmujemy z lodówki i delikatnie obkrawamy dookoła nożem i zdejmujemy obręcz. Z powrotem wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby ładnie stężało. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego.