Wykonanie
Z okazji tygodnia azjatyckiego w Biedronce i Lidlu, które były całkiem niedawno, zapragnęłam azjatyckiego dania... Zaszalałam i postanowiłam ugotować sobie aromatyczną i sytą zupę tajską z
kurczakiem - zapraszam!Składniki na 4 porcje.
Składniki:400 g
piersi kurczaka150 g
makaronu gryczanego
soba1 litr
wody400 ml
mleczka kokosowego2 łyżki
sosu rybnego1 łyżka
sosu sojowegoSok z 1/2
limonki1 łyżeczka
oleju kokosowego1
papryczka chili (ostra)1 łodyżka
trawy cytrynowej2 cm kawałek świeżego
imbiru1
dymka1 łyżeczka
cukru trzcinowegoSól morska, świeżo mielony
pieprzDo posypania:Pokrojony
szczypiorekPrzepis:W garnku rozgrzewamy
olej kokosowy, dorzucamy pokrojoną
papryczkę chili (bez pestek), rozgniecioną łodygę
trawy cytrynowej (należy zdjąć pierwszą warstwę), obrany i drobno posiekany
imbir oraz poszatkowaną
dymkę. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy do garnka rozmieszane
mleko kokosowe,
wodę oraz pokrojoną w kostkę
pierś kurczaka. Całość dokładnie mieszamy i następnie dodajemy
sos rybny,
sos sojowy,
cukier trzcinowy,
sok z limonki i gotujemy ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie do zupy dodajemy
makaron soba i gotujemy ok 5 minut do miękkości. Zupę podajemy na ciepło z dodatkiem świeżego
szczypiorku.
Po zjedzeniu zupy w te upały pragnienie idealnie ugasi zielona
herbata marki SOTI Natural - to jedyna prawdziwie parzona
herbata zielona w butelce. Nie ma w sobie żadnych chemicznych dodatków,
cukru czy
stewii. Wspaniały pomysł na zieloną
herbatę, którą zawsze możemy
mieć pod ręką.