ßßß
2 jajka150g cukru200ml mleka100g miodu500 g mąki2 łyżki kakao1 łyżeczka sody150g powideł z węgierek2 łyżki zmielonych przyprawcynamon, kardamon ,goździki, biały pieprz, imbir50 g rodzynek50g migdałów50g orzechów laskowych50 g czekolady gorzkiej startejMargarynę stopić i ostudzić.Ubić jajka z cukrem. Wlać mleko i miód ,dalej ubić.Dodać mąkę wymieszaną z sodą ,kakao, przyprawami i powidłami. Wlać tłuszcz ,dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na koniec wsypać sparzone ,osuszone rodzynki, posiekane orzechy i migdały oraz startą czekoladę. Wymieszać łyżką. Nałożyć do 2 średnich keksówek. Piec w 180stop.około 50min (próba patyczka). Po upieczeniu dekorować .Jeden piernik zjadam, bo taki jest kuszący ,a drugi zamrażam i wyjmuję w Wigilię.Ps. Możemy użyć gotową przyprawę do piernika Prymat.