Wykonanie
Od co najmniej
trzech lat
sałatka ta gości w moim jadłospisie. Wykorzystuję ją na różne okazje. Jest szybka w przygotowaniu, więc najlepiej nadaje się na imprezę. Bezapelacyjnie jest to jedna z moich ulubionych sałatek... najlepiej smakuje następnego dnia, jak już wszystko pięknie przejdzie aromatem
czosnku... Ma jeden mankament niestety - gdy stoi na
stole sięga się po nią dopóki miska nie zostanie pusta.... przyznam się szczerze, że czasem nawet w nocy wstaję (czego zwykle się wystrzegam) aby troszkę podjeść...U mnie ostatnio gościła na Sylwestra, ponieważ jestem wciąż chora od 30 . 12.2011 postanowiłam sobie dogodzić kulinarnie w Sylwestrową Noc.Przepis dopiero teraz, bo jednak ciężko skleić myśli leżąc plackiem w łóżku... Zobaczcie jak smakowicie można wykorzystać tak niewielką ilość składników do powstania szybkiej sałatki. Na pewno jest to rarytas dla kochających
czosnek tak samo jak ja :)

SKŁADNIKI:1 podwójna
pierś z kurczaka,1
brokuł,1/2 opakowania
makaronu ( farfalle bądź penne) u mnie tym razem penne tri collore :P,3-4 ząbki
czosnku,
przyprawa do kurczaka - KAMIS
przyprawa do kurczaka złocista. \WYKONANIE:Zarówno
makaron jak i
brokuł gotujemy al dente. Na patelni pokrojonego w kostkę
kurczaka podsmażamy z dodatkiem
przyprawy złocistej z Kamisa.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą kiedy już wystygną. Nie dodajemy już żadnych innych przypraw.
Kurczak usmażony w
przyprawie z Kamisa sprawia, że
mięso jest odpowiednio słone jak również pikantne.Osobiście najpierw łączę
brokuł z
czosnkiem, ponieważ bardzo ładnie przyswaja sobie smak
czosnku - szczególnie jak jest przeciśnięty, a nie drobno posiekany - wyciśnięty jest bardziej wyrazisty w potrawie.Przeważnie nie odsączam tłuszczu jaki pozostaje na patelni po
kurczaku - wlewam go razem z
mięsem do
makaronu i
brokułów. Oczywiście jak troszkę nam się
brokuły rozgotują to też się nic nie stanie... wszystko przyjdzie z czasem, bo to w końcu trening czyni mistrza....SMACZNEGO !!!
