Wykonanie
Temperatury tego lata skutecznie zniechęcają mnie do włączania piekarnika… Jednak są takie ciasta i desery, które można przygotować bez pieczenia. Takie właśnie słodkości uwielbiam! A gdy połączymy słodki smak razem z kwaskowatym smakiem sezonowych
owoców – to już strzał w dziesiątkę :)Na letnie upały proponuję MROŻONĄ TARTĘ
BORÓWKOWĄ, czyli lekko zmodyfikowany przepis znaleziony w lipcowym numerze Moje Gotowanie. Do tego deseru można oczywiście użyć wszystkich sezonowych
owoców – ja już szykuję się na wypróbowanie tarty malinowej i wiśniowej!

Na spód jednej mini tarty potrzebujemy- filiżankę kajmaku (ja użyłam gotowego, ale można także rozpuścić
krówki) lekko podgrzanego- 50 g
czekolady (użyłam 60%
kakao) rozpuszczonej w kąpieli
wodnej- 150 g rozdrobnionych
kakaowych ciasteczekWszystkie składniki mieszamy i wykładamy spód mini tortownicy lub formy na tartę.Na
borówkowy sorbet – tak, tak – DOMOWY
SORBET Z
BORÓWEK :)- 800 g
borówek- 80 g
cukru pudru (można dać mniej)-
sok z cytryny do smakuWszystkie składniki blenderujemy i przekładamy do blaszanego pojemnika. Wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 3 godz. Tężejącą masę mieszamy widelcem co 15 min. rozbijając w ten sposób kryształki
lodu.Gdy
sorbet jest gotowy wykładamy go na 10 min z zamrażarki i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folią aluminiową i wstawiamy do zamrażarki na 1-3 godz.Tartę podajemy ze świeżymi
borówkami.