ßßß Cookit - przepis na Czekolada na gorąco z chili i cynamonem

Czekolada na gorąco z chili i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Daj się uwieść słodyczy gorącego musu czekoladowego z nutami chili i cynamonu...
Składniki dla dwóch osób:
400 ml mleka,
6 łyżek śmietanki 30%,
100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej,
2 łyżki cukru pudru,
pół łyżeczki cynamonu,
1/3 łyżeczki chili,
bita śmietana do ozdoby (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do garnka lub rondelka. Dodajemy śmietankę i cukier puder. Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Nie doprowadzamy do zagotowania.
Czekoladę siekamy na drobniutkie kawałeczki i wsypujemy do mleka. Podgrzewamy mieszając cały czas, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Może to potrwać nawet 10 minut.
Dodajemy cynamon i chili w proszku. Zagotowujemy.
Podajemy w małych filiżankach. Możemy jeszcze dodatkowo udekorować czekoladę bitą śmietaną i przyprószyć ją cynamonem.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2013/09/goraca-czekolada-z-chili-i-cynamonem.html