ßßß
Wpis powstał w ramach akcji konkursowej"Wielkanocne wypieki z Delectą".Składniki:2 opakowania ciasta francuskiego5 jajek18 dag cukru pudru8 dag orzechów włoskich lub laskowych4 łyżki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia DelectaKrem:2 szklanki mleka10 dag cukru2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta2 torebki budyniu waniliowego Delectakostka masła (25 dag)Ciasto francuskie rozmrażamy i rozkładamy na blaszcze wysypanej mąką. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze temp. 200 stopni (dwa placki).Ciasto orzechowe:Ucieramy 4 żółtka z połową cukru pudru. Dodajemy 4 białka ubite z resztą cukru, mielone orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy pół godziny w temperaturz 150 stopni.Krem:Łączymy mleko z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. Gotujemy, studzimy i ucieramy z masłem.Jeden upieczony płat ciasta francuskiego smarujemy połową kremu. Przykrywamy ciastem orzechowym, smarujemy resztą kremu i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!