ßßß Cookit - przepis na Karmelowiec

Karmelowiec

nazwa

Wykonanie

To ciasto szybko znika z talerza. Dwa placki przełożone bitą śmietaną i polane pyszną masą karmelową. Karmelowiec zadowoli każde podniebienie. Polecam!
Składniki:
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
50 dag mąki tortowej
25 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Pieczemy 2 placki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 20-30 minut. Po przestudzeniu ciasto przekładamy bitą śmietaną.
0,5 litra śmietany kremówki (36%)
1/2 szklanki cukru pudru
2 opakowania śmietan fix
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fix. Ciasto przełożone bitą śmietaną polewamy gorącym karmelem (puszkę skondensdowanego mleka słodzonego gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godzin).
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/12/karmelowiec.html