ßßß
400 gramów mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej + około 2 łyżki do podsypania7 gramów suchych drożdży lub 30 gramów świezych3 łyżki oleju1 i 1/3 szklanki ciepłej wody2 garście suszonych śliwek0,5 łyżeczki soli3 łyżki miodu2 łyżki otrębów orkiszowych lub innych do posypania chleba2 łyżki mleka lub wody do posmarowania chlebaMąkę przesiać z drożdżami suchymi, solą, dodać olej, stopniowo wodę i śliwki zagniatając elastyczne ciasto.Foremkę keksową o wymiarach 10x25 cm wysmarować olejem, wsadzić ciasto, dopasować do foremki i odstawić na około 60 minut do podrośnięcia (ma co najmniej podwoić objętość).Po tym czasie posmarować wierzch mlekiem lub wodą, posypać otrębami.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut, do suchego patyczka, wystudzić na kratce.