Wykonanie
Włochów cechuje iście filozoficzne zacięcie jeśli chodzi o
makaron. Mieszkańcy Italii z myślą o rozkoszach podniebienia stworzyli już niejeden trik. Do przestrzeganych doktryn należą
między innymi zasady doboru
makaron do sosu, odpowiednich przypraw, czy jakości produktów.
Kuchnia włoska wykreowała kilkaset kształtów pasty, jednak ta mnogość ma swoje uzasadnienie. Choć wszystkie
makarony sporządzone są z tego samego rodzaju ciasta, to każdy z nich pasuje do innego sosu. Jeśli chodzi o dostępność form, Barilla zdecydowanie wygrywa na polskim rynku, bowiem w asortymencie
marki znajdziemy ponad 20 różnych
makaronów. Jak jednak wybrać odpowiedni
makaron do obiadu?
Pierwsze przykazanie głosi, że im
makaron jest cieńszy, tym sos z którym należy go podać powinien
mieć lżejszą, bardziej płynną konsystencję. Kolejna zasada, o której muszą pamiętać szczególnie miłośnicy zapiekanek,
mówi, że do pieca najlepiej nadają się
makarony grubsze i większe. Pamiętajcie także, że na rodzajach pasty posiadających dużo ,,próżni” utrzyma się więcej sosu, a
makaron żłobkowany łączy się z sosem znacznie łatwiej niż ten gładki. Aby
makaron przesiąkł smakiem sosu, możecie odcedzić go dwie minuty przed końcem czasu gotowania i podgrzewać trzy minuty w naczyniu z sosem, cały czas mieszając.