Wykonanie
Chyba nie ma lepszego wspomnienia wakacji nad morzem niż to danie. No nie
mówcie mi, że nie zajadacie się
kalmarami prażonymi w cieście i frytkami jak jesteście na wakacjach. Nie uwierzę! Mnie to danie kojarzy się z Chorwacją,
jadłam je tam praktycznie codziennie. Mojemu mężowi przypomina Grecję bo właśnie tam jadł
kalmary po raz pierwszy. Robi się je prosto i wcale nie są kosmicznie drogie!
Składniki:- 1 opakowanie mrożonych krążków
kalmarów 500 g- 80 dkg
mąki- 100 ml
piwa- szczypta
chili- 1
jajko- szczypta
soli- pół
cytryny-
mąka do oprószenia
kalmarów- 1 butelka
oleju- mały
jogurt naturalny- 2 łyżki
majonezu- 1 ząbek
czosnku-
sól- kilka kropel
cytrynyPrzygotowanie:
Kalmary rozmrażam, myję i odsączam z nadmiaru
wody. Skrapiam
cytryną. W garnku mieszam
mąkę,
piwo,
chili,
sól i
jajko. Ma powstać dość gęste ciasto, klejące, nieco inne niż naleśnikowe.
Olej nagrzewam w woku lub garnku aż będzie mocno gorący.
Kalmary najpierw oprószam
mąką potem dokładnie topie je w cieście i wrzucam do woka. Prażą się aż ciasto będzie rumiane, czas zależy od rozgrzania
oleju.Dip: mieszam
jogurt z
majonezem, dodaję kilka kropel
cytryny. Wciskam
czosnek i szczyptę
soli. Mieszam wszystko na jednolitą masę.