ßßß Cookit - przepis na Kalmary w cieście z dipem czosnkowym

Kalmary w cieście z dipem czosnkowym

Wykonanie

Chyba nie ma lepszego wspomnienia wakacji nad morzem niż to danie. No nie mówcie mi, że nie zajadacie się kalmarami prażonymi w cieście i frytkami jak jesteście na wakacjach. Nie uwierzę! Mnie to danie kojarzy się z Chorwacją, jadłam je tam praktycznie codziennie. Mojemu mężowi przypomina Grecję bo właśnie tam jadł kalmary po raz pierwszy. Robi się je prosto i wcale nie są kosmicznie drogie!
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonych krążków kalmarów 500 g
- 80 dkg mąki
- 100 ml piwa
- szczypta chili
- 1 jajko
- szczypta soli
- pół cytryny
- mąka do oprószenia kalmarów
- 1 butelka oleju
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól
- kilka kropel cytryny
Przygotowanie:
Kalmary rozmrażam, myję i odsączam z nadmiaru wody. Skrapiam cytryną. W garnku mieszam mąkę, piwo, chili, sól i jajko. Ma powstać dość gęste ciasto, klejące, nieco inne niż naleśnikowe. Olej nagrzewam w woku lub garnku aż będzie mocno gorący. Kalmary najpierw oprószam mąką potem dokładnie topie je w cieście i wrzucam do woka. Prażą się aż ciasto będzie rumiane, czas zależy od rozgrzania oleju.
Dip: mieszam jogurt z majonezem, dodaję kilka kropel cytryny. Wciskam czosnek i szczyptę soli. Mieszam wszystko na jednolitą masę.
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2013/10/kalmary-w-ciescie-z-dipem-czosnkowym.html