Wykonanie
W tym roku w lany poniedziałek spotykamy się przy moim
stole. Nie mogłam sobie odmówić przygotowaniu
żuru ponieważ nigdy wcześniej go nie robiłam. A jak już zabieram się za żur to nie ma pół środków. Musi być od początku zrobiony przeze mnie i z najlepszych składników. Przygotowałam więc zakwas z przepisu Paszczaka. Zamówiłam wiejską
kiełbasę, prawdziwą białą od rolnika z Mszany Dolnej. Teraz czekam 5 dni aż zakwas będzie pachnący i kwaśnawy. A
potem opowiem Wam historię o żurze.
Składniki:- 1 litr letniej przegotowanej
wody- 1 szklanka
płatków owsianych Halina- 1 szklanka
mąki pszennej- 4 ząbki
czosnku- kilka ziaren
ziela angielskiego- kilka
liści laurowych- piętka
chleba na zakwasiePrzygotowanie:
Płatki,
mąkę i piętkę
miele w blenderze. Dodaję
czosnek,
liście laurowe,
ziele angielskie i
wodę - miksuję wszystko razem. Odstawiam w ciepłe miejsce, najlepiej w glinianym garnku przykrytym gazą na 5 dni.