ßßß Cookit - przepis na Pieczeń wieprzowa w sosie śliwkowym

Pieczeń wieprzowa w sosie śliwkowym

nazwa

Wykonanie

foto: spheresis.com
Składniki:
- 0,5-1 kg wieprzowiny bez kości
- 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 duże cebule
- ćwierć łyżeczki cukru
- 5 ziaren jałowca
- 2 gożdziki
- listek laurowy
- 5 ziarenek pieprzu kolorowego
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- łyżka dżemu śliwkowego
- łyżeczka mąki
- łyżka masła
- szklanka bulionu
Ugotować marynatę z wina pokrojonej w plastry cytryny ( bez pestek) i przypraw korzennych. Umyte mięso włożyć do naczynia z przykrywką, obłożyć plastrami cebuli i marynatą. Włożyć do lodówki na minimum 24 godziny. Wyjąć mięso z zalewy opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i zostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie obsmażyć na patelni z każdej strony, po czym ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć cebulą z marynaty wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec powoli w 160 stopniach przez około 2-2,5 godziny, często skrapiajac przecedzoną zalewą. Jeżeli chcemy podać pieczeń na gorąco to robimy sos. Rozpuścić masło dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę, dodać bulion i sos spod pieczeni zagotować, następnie dodać dżem i dokładnie wymieszać. Gęstym sosem polać mięso i jeszcze chwilę zapiekać.
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2013/01/pieczen-wieprzowa-w-sosie-sliwkowym.html