Wykonanie
Po zrobieniu kroku pierwszego przepisu
Polędwiczki wieprzowe w sosie
miodowym z
chili część 1 wyjmuje
mięso z lodówki, kroje na kotlety, lekko rozbijając. Układam do naczynia żaroodpornego razem z marynatą z pod
mięsa. Polewam
miodem i wlewam sok z 1
pomarańczy (lub 1/4 szklanki soku z kartonu). Piekę 15 - 20 minut w 180 stopniach w piekarniku. Po wyjęciu, sos z pod
mięsa przelewam na patelnie sos z naczynia żaroodpornego, dodaję 1 łyżkę
miodu, wrzucam
płatki chili, mieszam i redukuję sos aby zgęstniał. Polewam
polędwiczki, podaję z talarkami z
ziemniaków.W ostatniej chwili zmieniłam i podałam z
ryżem, bo
sos jest tak dobry, że aż się prosi polać nim
ryż. Aha i uważajcie na
płatki chili, są bardzo ostre, sugeruje dać szczyptę dla tych co nie przepadają za
ostrym, połowę opakowania dla tych co lubią a dla Witka, który doprawia potrawy
Tabasco - całe opakowanie.
Składniki:- 4 łyżki
miodu- 1
pomarańcza-
płatki chili Kamis Kulinarne Inspiracje