Wykonanie
Lody, koktajle, serniki na zimno to najlepsze smakołyki, które w gorące dni sprawdzą się najlepiej. Moje ulubione to
sorbety. Dziś wersja na patyku. Najbardziej zachwycą milusińskich. Moja córcia tak skomplementowała "mamusiu dla mnie możesz codziennie robić taki lodzik" Przyznam, że i dorosłym też smakowały :)
Lody bardzo proste w wykonaniu.
Składniki na masę
truskawkową:50 dag
truskawek2 łyżki
cukru pudru (opcjonalnie)Składniki na masę
jagodową:20 dag
jagód2 łyżeczki
cukru pudru (opcjonalnie)Obie masy zmiksować, następnie przetrzeć przez sito. Przełożyć w miseczkach do zamrażalnika. Masę
jagodową na 1 godzinę a
truskawkową na 2 godziny. Co półgodziny mieszać. Masę
jagodową po godzinie przelać do pojemniczków na
lody i schować do zamrażalnika. Następnie po kolejnej godzinie dolewamy masę
truskawkową (gdyby masy szybciej gęstniały należy czas skrócić i odwrotnie). Całość przekładamy ponownie do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia.Czas mrożenia jest zależny od waszych zamrażalników.Polecam do takich
lodów formę silikonową, bez problemu
lody wyskakują z formy.