Wykonanie
Ostatnio poszukuję różnych roślinnych źródeł żelaza. Przeczytałam, że mikroalgi (
między innymi spirulina) zawierają go dość sporo, więc postanowiłam przygotować szejka z dodatkiem spiruliny właśnie. W moim szejku wylądował, oprócz rzeczonej spiruliny,
banan - by nadać mu
słodyczy,
kiwi - zawierające witaminę C, dzięki której poprawia się wchłanianie żelaza, zielona
pietruszka (w końcu miał to być zielony szejk) - zarówno źródło żelaza jak i witaminy mnóstwa witamin oraz kozi
jogurt, w którym jest
między innymi witamina B12 również poprawiająca absorbcję żelaza. Szejk był bardzo pyszny i smakował (co widać na załączonym obrazku) nie tylko mnie :)Składniki (na ok. 350ml):1 dojrzały
banan, pokrojony w plastry1
kiwi, obrane i pokrojone w kostkepęczek zielonej
pietruszki, posiekany1 łyżeczka spiruliny w proszkuok. 100ml
jogurtu koziegoWszystkie składniki umieściłam w wysokim pojemniku i zmiksowałam ręcznym blenderem. Przelałam do wysokiej szklanki i od razu wypiłam.