ßßß
Atak gryczany ;) Coś ostatnio dużo się u nas w domu je gryki... Tym razem w wersji ze szpinakiem, który specjalnie dla mojej młodszej pociechy, został zmiksowany, by łatwiej jej było go zjeść.Składniki:4 szkl ugotowanej kaszy gryczanejok. 1kg świeżego szpinaku, obranego i sparzonego wrzątkiem4-5 jaj, najlepiej z chowu ekologicznego2-3 ząbki czosnku, zmiażdżoneświeżo starta gałka muszkatołowasól morska, pieprz ziołowymasło/olej do wysmarowania formySzpinak zmiksowałam blenderem, dodałam do niego czosnek i gałkę muszkatołową, doprawiłam solą i pieprzem, a następnie wymieszałam z jajkami.Dno formy żaroodpornej wysmarowałam masłem, następnie przełożyłam połowę kaszy, na niej ułożyłam połowę szpinaku, następnie kolejną warstwę kaszy i na górę pozostały szpinak.Zapiekałam w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.