Wykonanie
Bardzo smaczne wegańskie ciasto
bananowe, z dodatkiem
kakao,
migdałów,
płatków owsianych i
syropu klonowego. Pomysł na upieczenie
banana na wierzchu ciasta zaczerpnęłam stąd . Przepis na samo ciasto powstał w zaciszu mojej kuchni ;)Składniki (na formę keksową):3 duże
banany1.5 szkl
płatków owsianych, uprażonych na suchej patelniok. 1 szkl zmielonych
migdałów (użyłam pozostałości po zrobieniu
mleka migdałowego)1 szkl
mąki orkiszowej razowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka
kakao (użyłam ekologicznego, surowego)5 łyżek
syropu klonowego3/4-1 szkl
wody (użyłam mineralnej, ale może być przegotowana)1/3 szkl
oleju z pestek
winogronUprażone
płatki wrzuciłam do malaksera i zmieliłam (nie osiągnęły konsystencji
mąki). Przesypałam je do miski, do której dodałam zmielone
migdały,
mąkę, proszek,
sodę i
kakao.2
banany połamałam na kawałki i wrzuciłam do misy malaksera - zmiksowałam na gładko, dodałam
syrop klonowy,
olej i 3/4 szkl
wody. Jeszcze raz zmiksowałam i przelałam do suchych składników. Wymieszałam.Gotowe ciasto przełożyłam do wysmarowanej i wysypanej
mąką foremki. Na górze położyłam przekrojonego na pół
banana.Piekłam w temp. 180 stopni przez 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjęłam z piekarnika i studziłam na kratce. Kroiłam po ostudzeniu.