ßßß Cookit - przepis na Wegańskie ciasto bananowo-kakaowe. Bez dodatku cukru

Wegańskie ciasto bananowo-kakaowe. Bez dodatku cukru

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne wegańskie ciasto bananowe, z dodatkiem kakao, migdałów, płatków owsianych i syropu klonowego. Pomysł na upieczenie banana na wierzchu ciasta zaczerpnęłam stąd . Przepis na samo ciasto powstał w zaciszu mojej kuchni ;)
Składniki (na formę keksową):
3 duże banany
1.5 szkl płatków owsianych, uprażonych na suchej patelni
ok. 1 szkl zmielonych migdałów (użyłam pozostałości po zrobieniu mleka migdałowego)
1 szkl mąki orkiszowej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao (użyłam ekologicznego, surowego)
5 łyżek syropu klonowego
3/4-1 szkl wody (użyłam mineralnej, ale może być przegotowana)
1/3 szkl oleju z pestek winogron
Uprażone płatki wrzuciłam do malaksera i zmieliłam (nie osiągnęły konsystencji mąki). Przesypałam je do miski, do której dodałam zmielone migdały, mąkę, proszek, sodę i kakao.
2 banany połamałam na kawałki i wrzuciłam do misy malaksera - zmiksowałam na gładko, dodałam syrop klonowy, olej i 3/4 szkl wody. Jeszcze raz zmiksowałam i przelałam do suchych składników. Wymieszałam.
Gotowe ciasto przełożyłam do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki. Na górze położyłam przekrojonego na pół banana.
Piekłam w temp. 180 stopni przez 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjęłam z piekarnika i studziłam na kratce. Kroiłam po ostudzeniu.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/01/weganskie-ciasto-bananowo-kakaowe-bez.html