ßßß
Tym razem danie, w którym zużyłam pozostałości z poprzedniego dnia - resztki kaszy jaglanej ugotowanej z dodatkiem pora oraz ugotowany na parze brokuł. Pierwszy raz użyłam w farszu kaszy jaglanej i muszę przyznać, że był to dobry pomysł. Tarta wyszła bardzo smaczna.Składniki na ciasto:1 szkl mąki jęczmiennej1 szkl mąki pszennej /orkiszowej razowej1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego5-6 łyżek oliwywoda, w takiej ilości by powstało elastyczne ciastoSkładniki na farsz:ok. 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (użyłam pozostałości z poprzedniego dnia, kasza była ugotowana z porem)ok. 1 szkl ugotowanego na parze brokuła, podzielonego na mniejsze kawałki3 jajka, najlepiej "0" lub "1"przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzikawałek sera żółtego, startego na grubych oczkachWymieszałam wszystkie składniki na ciasto, zagniotłam, rozwałkowałam i przełożyłam do formy na tartę. Ponakłówałam widelcem i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.W międzyczasie przygotowałam farsz - wymieszałam kaszę i brokuła, dodałam do nich przyprawy oraz jajka. Farsz przelałam na podpieczony spód i posypałam go startym serem. Wstawiłam ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, tym razem na 25 minut.Podałam z surówką z kiszonej kapusty i marchewki.