Wykonanie
Najczęściej robimy je z
migdałów, czasem z
orzechów (włoskich,
nerkowców). Raz zdarzyło się mieszane - z
migdałów połączonych z
pestkami dyni,
słonecznika i nasionami
sezamu.
Sezam, mimo że było go najmniej, był najbardziej wyczuwalny. Najbardziej jednak lubimy
migdałowe i do niego najczęściej wracamy.
Migdały czasem obieramy ze skórki (moczę je wówczas przez kilka godzin w wodzie, by je obrać; nie zalewam wrzątkiem), a czasem robimy
mleko z nieobranych
migdałów - takie ma nieco inny kolor (nie jest takie białe, a lekko poszarzałe) i smak (ale nadal nam odpowiada). Z pozostałej po zrobieniu
mleka pulpy orzechowej /migdałowej robimy różne rzeczy - pieczemy ciasto albo
ciasteczka, robimy
orzechowo-
kakaowy krem do
chleba.Niech na Waszych stołach zagości
mleko orzechowe jako zamiennik niezdrowego
krowiego mleka!Składniki:1 szkl
orzechów (włoskich,
nerkowców) lub
migdałów4 szkl
wody (najlepiej mineralnej)3-4 miękkie
daktyle, bez pestek lub 1 łyżka
miodu (dla tych, którzy używają)oprócz tego potrzebujemy pieluchy tetrowej lub gazy (albo czegoś bardziej "specjalistycznego") do wyciśnięcia
mlekaOrzechy /migdały namaczam przez noc w szklance
wody. Rano miksuję na gładko blenderem (razem z
wodą, w której się moczyły), dodaję pozostałe 3 szklanki
wody. Przelewam przez pieluchę tetrową i wyciskam jak najwięcej płynu się da :)W internecie można znaleźć filmiki z całego procesu ;) Na przykład tutaj . Powodzenia!