Wykonanie
róże z
ciasta francuskiegoA dziś przepis bardzo prosty, ale efektowny co do formy. Co do czasu wykonania, to najdłużej zajmuje przygotowanie - pokrojenie
jabłek. Warte wykonania dla efektu :).
Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego4-5
jabłek (najlepiej czerwonych)4 łyżki
cukruwodacukier puder do posypania (opcjonalnie)
Jabłka pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Każdą kostkę pokroić na cienkie paski, tak, by miały one z jednej strony kawałek skórki.
Wodę zagotować w garnku z
cukrem. Wrzucić na wrzątek pokrojone
jabłka i zagotować przez kilka minut, aby
jabłka zmiękły i dały się zwijać.
Ciasto francuskie pociąć na paski szerokości ok. 3 cm, gdy jest jeszcze zwinięte. Każdy pasek rozwinąć i układać na nim przestudzone kawałki
jabłek tak, by część ze skórką wystawała nieco ponad ciasto, a pod
jabłek była jeszcze pusta część ciasta.
Jabłka należy układać tak, by na siebie zachodziły.Następnie pasek należy zwinąć wraz z
jabłkiem i delikatnie ścisnąć u dołu. Taką różę włożyć do wyłożonej papilotkami lub papierem do pieczenie formy na muffiny i piec w 180 o C przez ok. 30-35 min. (do zarumienienia).Wystudzone można dodatkowo posypać
cukrem pudrem.