Wykonanie
Wersja, którą zrobiłam, nie jest ani słodka ani słona, więc placuszki można jeść zarówno z
dżemem, jak i wytrawnymi pastami. Dzieciaki uwielbiają z
cukrem pudrem ;-)Składniki:200 g
mąki gryczanej50 g
mąki ryżowej50 g
mąki z
ciecierzycy2 łyżeczki
cukru3 łyżki
siemienia lnianego (zmielone w młynku do
kawy)400 ml
mleka roślinnego (użyłam
ryżowego)25 g świeżych
drożdżyolej do smażeniaWykonanie:
Mąki i zmielone
siemię lniane mieszamy dokładnie w większym naczyniu.
Mleko lekko podgrzewamy, tak aby rozpuściły się w nim
drożdże. Do
mleka dodajemy
cukier, rozdrobnione
drożdże i mieszamy do momentu aż
drożdże się rozpuszczą. Do miski z
mąką dodajemy
mleko i dokładnie mieszamy. (Ciasto jest dosyć gęste). Zostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy
olej, smażymy po obu stronach do momentu aż placuszki ładnie się przyrumienią. Ja jeszcze sprawdzam patyczkiem czy nie są w środku surowe :-)


Smacznego!