ßßß Cookit - przepis na Pizza wegańska, bezglutenowa

Pizza wegańska, bezglutenowa

nazwa

Wykonanie

Nie będę tu nikogo oszukiwać, że ta pizza smakuje dokładnie tak jak z pizzerii, na mące pszennej... z serem żółtym... Ale jest równie dobra :-) Lekko chrupiąca (no chyba, że posiedzi za długo w piecyku), na bardzo cienkim cieście. Czyli tak jak lubię. Nigdy nie byłam fanką pizzy na grubym cieście.
Składniki na spód:
250 g mąki bezglutenowej (u mnie 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki gryczanej i 50 g mąki ziemniaczanej)
łyżeczka suchych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 łyżki siemienia lnianego (zmielonego w młynku do kawy)
200 ml wody
Sos:
2 cebule
1/2 papryki czerwonej
75 ml wody
1/2 łyżeczki przyprawy tandoori masala
sól do smaku
Dodatki:
1 średnia cukinia
1 kostka tofu marynowanego
+ co Wam jeszcze do głowy wpadnie ;-)
Wykonanie:
Mąkę, drożdże, cukier, sól i zmielone siemię lniane wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto rękami. Zostawiamy w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 min albo więcej (ciasto rośnie tylko trochę, raczej nie podwoi swojej objętości).
Sos; Cebule kroimy dowolnie, to samo z papryką. Wrzucamy do małego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy na gładką masę, doprawiamy przyprawą tandoori masala i ewentualnie dosalamy jeszcze do smaku.
Cukinię i tofu kroimy w plasterki.
Ciasto rozkładamy na blaszce (najlepiej pomóc sobie wałkiem do ciasta:) )
pokrywamy sosem, na sos kładziemy cukinię (można też posypać odrobiną curry)
Na samej górze kładziemy pokrojone w plasterki tofu.
Pieczemy w temp. 180 st przez 12-15 min. Pizzy na tym cieście trzeba uważnie pilnować, bo łatwo przegapić moment kiedy stanie się zbyt twarda. Ciasto jest cieniutkie więc piecze się błyskawicznie!
Smacznego!
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2014/06/pizza-weganska-bezglutenowa.html