Wykonanie
Nie
będę tu nikogo oszukiwać, że ta pizza smakuje dokładnie tak jak z pizzerii, na
mące pszennej... z
serem żółtym... Ale jest równie dobra :-) Lekko chrupiąca (no chyba, że posiedzi za długo w piecyku), na bardzo cienkim cieście. Czyli tak jak lubię. Nigdy nie byłam fanką pizzy na grubym cieście.
Składniki na spód:250 g
mąki bezglutenowej (u mnie 100 g
mąki ryżowej, 100 g
mąki gryczanej i 50 g
mąki ziemniaczanej)łyżeczka suchych
drożdżyłyżeczka
soliłyżeczka
cukru2 łyżki
siemienia lnianego (zmielonego w młynku do
kawy)200 ml
wodySos:2
cebule1/2
papryki czerwonej75 ml
wody1/2 łyżeczki
przyprawy tandoori
masalasól do smakuDodatki:1 średnia
cukinia1 kostka
tofu marynowanego+ co Wam jeszcze do głowy wpadnie ;-)Wykonanie:
Mąkę,
drożdże,
cukier,
sól i zmielone
siemię lniane wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy
wodę i wyrabiamy ciasto rękami. Zostawiamy w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 min albo więcej (ciasto rośnie tylko trochę, raczej nie podwoi swojej objętości).Sos;
Cebule kroimy dowolnie, to samo z
papryką. Wrzucamy do małego garnka, zalewamy
wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy na gładką masę, doprawiamy
przyprawą tandoori
masala i ewentualnie dosalamy jeszcze do smaku.
Cukinię i
tofu kroimy w plasterki.Ciasto rozkładamy na blaszce (najlepiej pomóc sobie wałkiem do ciasta:) )
pokrywamy sosem, na sos kładziemy
cukinię (można też posypać odrobiną
curry)
Na samej górze kładziemy pokrojone w plasterki
tofu.
Pieczemy w temp. 180 st przez 12-15 min. Pizzy na tym cieście trzeba uważnie pilnować, bo łatwo przegapić moment kiedy stanie się zbyt twarda. Ciasto jest cieniutkie więc piecze się błyskawicznie!Smacznego!