Hmm, dawno nie używałam w kuchni czekolady :) Znalazłam przepis w jednej z książek kucharskich na ciastka z kawałkami białej czekolady i egzotycznych owoców – ja wykorzystałam suszoną papaję. Wyszło słodko i pysznie – ciastka są bardzo kruche, kawałki czekolady rozpływają się w ustach, przyjemnie rozgryzać kawałki mięsistej papai. Spróbujcie :)CIASTKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PAPAJĄSkładniki na 40 ciastek:400g mąki200g masła250g cukru150-200g białej czekolady150g suszonej papai (można użyć innych egzotycznych owoców)2 jajkałyżeczka proszku do pieczeniaMasło i mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać palcami (aż powstaną okruszki), dodać cukier, posiekaną czekoladę i papaję. Na koniec dorzucić jajka i wymieszać, aż powstanie gęste ciasto. Formować kulki i rozpłaszczać je na papierze do pieczenia. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 190°C (do zarumienienia, ciastka będą miękkie i po ochłodzeniu stwardnieją). Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i dopiero zdjąć z blachy/kratki.Przepis pochodzi z książki „Czekolada” Elizabeth Ferretti