ßßß Cookit - przepis na CIASTECZKA CHAŁWOWE Z TAHINI

CIASTECZKA CHAŁWOWE Z TAHINI

nazwa

Wykonanie

Słoik tahini leżał w lodówce przez całe wieki. Moje pierwsze spotkanie z sezamową pastą było wielkim rozczarowaniem – spodziewałam się słodkiego, kremowego smaku, a zetknęłam się z oleistą, gorzką masą. W związku z tym nie miałam szczególnej ochoty na eksperymenty z tahini. Ale kiedy zobaczyłam przepis na chałwowe ciasteczka… Cóż, już smak surowego ciasta przekonał mnie, że będą świetne :)
Składniki na 50-55 ciastek:
350g mąki
150g cukru pudru
220g tahini
200g miękkiego masła
3 łyżki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wymieszać – ręcznie, mikserem lub w malakserze. Z ciasta uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, ułożyć na blasze (w odstępach, trochę urosną) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczyć. Piec w temperaturze 160°C (z termoobiegiem) przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika będą wciąż miękkie – trzeba zostawić je do ostudzenia, aż stwardnieją.
To kolejne ciasteczka, które w smaku przypominają mi inne słodycze – wcześniej zrobiłam już marcepanowe ciasteczka (klik). Te są niesamowicie kruche, ale zdecydowane w smaku. Jeśli kochacie chałwę – idealne :)
Przepis pochodzi z tej strony.
Źródło:http://takeittasty.blogspot.com/2013/07/sezamie-czyli-cos-dla-miosnikow-chawy.html