Wykonanie
Witajcie w tej chwili oddechu od upałów,Dziś mamy dla Was przepis na smaczną i rozchwytywaną przekąskę. Robi się ją szybko i wygląda smakowicie. Z niewielkiej ilości składników wychodzi całkiem spora liczba ślimaczków, więc jest idealna, gdy mamy dużo pracy w kuchni, lub gdy chcemy ugościć kogoś na tzw.
kawie czy herbacie. Jest też, a może przede wszystkim, świetnym smakołykiem na przyjęcia i imprezy różnego typu. Myślimy, że to dobra odmiana tzw. finger food’u. Zdecydowanie polecamy zarówno na zimno jak i na ciepło . :)Oto przepis na:Składniki :- słoik
suszonych pomidorów w oleju/oliwie (same lub z
kaparami)- 1 opakowanie
wędzonego łososia (100-150 g)- garść czarnych
oliwek- 2 opakowania
ciasta francuskiego chłodzonego (ewentualnie mrożone)- kawałek
cytryny, by jej
sokiem skropić
łososia- papier do pieczeniaWykonanie :Zaczynamy od nagrzania piekarnika. W tym wypadku trzymamy się zaleceń producenta
ciasta francuskiego. Proponujemy z doświadczenia ze ślimaczkami, aby ustawić jakieś 10-25 °C mniej niż podają na opakowaniu. Zwykle ok. 185 °C bez funkcji termoobiegu wystarcza w zupełności.Teraz możemy brać się za przygotowywanie reszty. Z
pomidorów suszonych robimy coś na kształt pesto. Odsączone od zalewy
pomidory blendujemy na gładką masę. Jeśli masa wyda Wam się za sucha, dolejcie łyżkę lub trochę więcej zalewy, w której były
pomidory. Gdybyście używali
pomidorów z
kaparami,
kapary również zmiksujcie razem z masą. Gładkość masy wedle uznania, jednak nie musi, a wręcz nie powinna
mieć konsystencji
masła.
Oliwki kroimy w cienkie plasterki – tak cienkie jak tylko uda się Wam wyczarować. Otwieramy
łososia i szykujemy sobie
cytrynę do jego skropienia.Będziemy robić dwa rodzaje ślimaczków. Jedne tylko z
pomidorami, a drugie z
łososiem,
oliwkami i
pomidorami. Rozwijamy 1 płat
ciasta francuskiego i rozsmarowujemy na nim połowę masy z
pomidorów suszonych, zostawiając jeden brzeg na ok. 1-2 cm wolny, aby ślimaczki się skleiły. Zwijamy ciasto w rulon. Rozwijamy 2 płat
ciasta francuskiego i smarujemy drugą połową masy. Następnie na całości płata rozkładamy plastry
łososia, skrapiamy
cytryną, posypujemy plasterkami
oliwek i zwijamy w rulon. Zwilżamy dłonie zimną
wodą i lekko nacieramy rulony. Kroimy każdy z nich w 2-3 centymetrowe plastry – najlepiej ok. 2 cm i w miarę równe, by równo się piekły. Układamy je na papierze do pieczenia
ciastem do dołu, nie farszem, bo będą się przypalać
pomidory. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ma złoty kolor około 10-15 minut. Czasem pieką się krócej, dlatego uważnie obserwujcie ślimaczki podczas pieczenia. Wyjmujemy i serwujemy. :)Pozdrawiamy znad ślimaczej blachy,Ania & Piotr