Wykonanie
Za oknem pada deszcz, wieje wiatr.Jest zimno i nieprzyjemnie...Co zrobić, aby osłodzić sobie ten czas?Gęsty
mus czekoladowy, oczywiście! :-)
Deser ten przyrządza się bardzo prosto i szybko,a przy tym jest niezwykle sycący!Idealnie się sprawdzi, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście.A podany z odrobiną
chilli, idealnie rozgrzewa.Potrzebujemy:100 g dobrej jakości
czekolady -
mlecznej lub gorzkiej2 łyżeczki
cukru pudru (w przypadku
czekolady gorzkiej)250 ml
śmietanki 30 %200 ml gęstego
jogurtu naturalnegoszczypta
cynamonu (opcjonalnie)szczypta
chilli (opcjonalnie)Krok po kroku:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej.Opcjonalnie dodajemy do niej szczyptę
chilli i/lub
cynamonu.
Śmietankę ubijamy na sztywno (gdy używamy
czekolady gorzkiej, dodajmy odrobinę
cukru pudru).Ubitą
śmietankę łączymy z
jogurtem, a następnie z roztopioną
czekoladą.Dokładnie mieszamy, wlewamy do pucharków/szklanek/kieliszków i podajemy jeszcze ciepłe.Smacznego! :-)
Przepis bierze udział w akcji i konkursie:http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki