ßßß Cookit - przepis na Tarta z burakiem liściowym

Tarta z burakiem liściowym

nazwa

Wykonanie

Podczas wizyty w Jarocinie u mojej serdecznej przyjaciółki zostałam obdarowana bukietem buraków liściowych (czyli boćwiną). Przywiozłam delikwentów do domu, przebrałam, wyczyściłam, usunęłam dwie szczypawki i odłożyłam do lodówki. Na następny dzień zabrałam się za przyrządzanie tego cudu natury. Postanowiłam przyrządzić z nich tartę na ciście francuskim. Szybki i prosty przepis, okazał się również wyborny w smaku. Polecam wszystkim szczęśliwym posiadaczom buraków liściowych.
Potrawa wolna od glutenu. *
Czas przygotowania: 20 minut + 15 minut pieczenia
Ilość porcji: 4
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
Około 300-400g buraka liściowego
2 szalotki
½ słoika z suszonymi pomidorami (6,7 pomidorów)
½ kostki fety
Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
*Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuski bez zawartości glutenu
Blachę od piekarnika smarujemy oliwą i układamy na niej ciasto francuskie. Jeśli jest zbyt duże obcinamy nadmiar i odkładamy do innych wypieków. Na cieście francuskim układamy naczynie żaroodporne tak, by z każdej strony pozostawało około 2 cm (tak jak na zdjęciach). Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni na 15 minut. Podczas kiedy ciasto się podpieka przygotowujemy farsz. Z umytych liści wycinamy twarde ogonki, a pozostałą część tniemy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelnie wylewamy nieco oleju z pomidorów i rozgrzewamy. Szalotki siekamy i wrzucamy na patelnie. Kiedy zaczną nam się podsmażać dorzucamy 2 przeciśnięte ząbki czosnku. Smażymy około minuty i wrzucamy liście. Nie bójcie się, że jest ich dużo, zwiędną, a tym samym zmniejszą swoją objętość. Smażymy kilka minut i dodajemy pokrojone pomidory, a na samym końcu fetę. Całość mieszamy, doprawiamy pieprzem i delikatnie solą (feta jest słona, więc nie trzeba za dużo solić). Podpieczony spód wyciągamy, zdejmujemy naczynie żaroodporne i wstawiamy jeszcze na 5 minut. Po tym czasie na podpieczone ciasto francuskie wykładamy przygotowany farsz i pieczemy jeszcze 15 minut w 180 stopniach. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/07/tarta-z-burakiem-lisciowym.html