Dzisiejsza propozycja to bakłażany faszerowane mięsem mielonym zatopionym w aromatycznym pomidorowym sosie z przepysznym ryżem. Danie jest wyśmienite, sycące i niezwykle smaczne. Zapraszamy.Potrawa wolna od glutenuCzas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczeniaIlość porcji: 4Składniki:Woreczek ryżu naturalnego500g mięsa mielonego4 bakłażany (ewentualnie papryki)2 szalotkiZąbek czosnkuPuszka krojonych pomidorów100 g żółtego sera2 łyżeczki przecieru pomidorowegoPęczek natki pietruszkiŁyżka oleju rzepakowegoPrzyprawy: 4 łyżeczki przyprawy bałkańskiejNastawiamy wodę i gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Po chwili dorzucamy czosnek, smażymy około minuty i wrzucamy mięso. Obsmażamy kilka minut. W między czasie bakłażany rozcinamy poprzecznie na pół, a następnie wydrążamy. Środek jednego bakłażana kroimy na mniejsze części i wrzucamy na patelnie. Chwile obsmażamy i dorzucamy puszkę pomidorów. W ¼ szklance wody rozpuszczamy przecier pomidorowy i dolewamy na patelnie. Dorzucamy przyprawy, ryż i posiekaną pietruszkę (zostawiając odrobinę do dekoracji). Całość mieszamy i wypełniamy bakłażany. Na wierzchu posypujemy żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.