ßßß Cookit - przepis na Bakłażan z mięsem po bałkańsku

Bakłażan z mięsem po bałkańsku

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza propozycja to bakłażany faszerowane mięsem mielonym zatopionym w aromatycznym pomidorowym sosie z przepysznym ryżem. Danie jest wyśmienite, sycące i niezwykle smaczne. Zapraszamy.
Potrawa wolna od glutenu
Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia
Ilość porcji: 4
Składniki:
Woreczek ryżu naturalnego
500g mięsa mielonego
4 bakłażany (ewentualnie papryki)
2 szalotki
Ząbek czosnku
Puszka krojonych pomidorów
100 g żółtego sera
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Pęczek natki pietruszki
Łyżka oleju rzepakowego
Przyprawy: 4 łyżeczki przyprawy bałkańskiej
Nastawiamy wodę i gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Po chwili dorzucamy czosnek, smażymy około minuty i wrzucamy mięso. Obsmażamy kilka minut. W między czasie bakłażany rozcinamy poprzecznie na pół, a następnie wydrążamy. Środek jednego bakłażana kroimy na mniejsze części i wrzucamy na patelnie. Chwile obsmażamy i dorzucamy puszkę pomidorów. W ¼ szklance wody rozpuszczamy przecier pomidorowy i dolewamy na patelnie. Dorzucamy przyprawy, ryż i posiekaną pietruszkę (zostawiając odrobinę do dekoracji). Całość mieszamy i wypełniamy bakłażany. Na wierzchu posypujemy żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/07/bakazan-z-miesem-po-bakansku.html