ßßß Cookit - przepis na Pączki pieczone z ciemną czekoladą i polewą z białej czekolady

Pączki pieczone z ciemną czekoladą i polewą z białej czekolady

nazwa

Wykonanie

No i stało się, karnawał dobiegł końca. Mamy dzisiaj ostatki (w naszym województwie nazywane Podkoziołkiem). My wprawdzie jakoś hucznie nie obchodzimy czasu karnawału ale zawsze można poszaleć zajadając coś pysznego. Nasza propozycja na dzisiaj to pyszne pączki pieczone, ale tym razem z nadzieniem z ciemnej czekolady i polewą z białej czekolady. Hmmm mniam!
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Czas przygotowania: 70 minut + około 1 , 5 h na wyrośnięcie
Pączki pieczone przygotowujemy dokładnie według tego przepisu!
Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/3 tabliczki białej czekolady
3 łyżki śmietany kremówki
Łyżeczka soku z cytryny
Około 100g cukru pudru
Nadzienie: Jako nadzienie dajemy po 1 kostce przekrojonej na pół gorzkiej czekolady ( można zastąpić mleczną jeśli ktoś woli:)
Polewa: Około 1/3 tabliczki białej czekolady łamiemy i umieszczamy w misce do kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę kremówkę i podgrzewamy, aż do całkowitego stopienia czekolady. Często mieszamy polewę i zdejmujemy z ognia kiedy będzie płynna. Dodajemy sok z cytryny oraz zaczynamy stopniowo dodawać cukier puder. Dodajemy go do momentu osiągnięcia odpowiedniej konsystencji lukru. Smarujemy jeszcze ciepłe pączki. Dla ozdoby można z góry posypać np. pałeczkami czekoladowymi.
Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/02/paczki-pieczone-z-ciemna-czekolada-i.html