Wykonanie
No i stało się, karnawał dobiegł końca. Mamy dzisiaj ostatki (w naszym województwie nazywane Podkoziołkiem). My wprawdzie jakoś hucznie nie obchodzimy czasu karnawału ale zawsze można poszaleć zajadając coś pysznego. Nasza propozycja na dzisiaj to pyszne pączki pieczone, ale tym razem z nadzieniem z ciemnej
czekolady i polewą z
białej czekolady. Hmmm mniam!
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Czas przygotowania: 70 minut + około 1 , 5 h na wyrośnięciePączki pieczone przygotowujemy dokładnie według tego przepisu!Składniki:1 tabliczka
gorzkiej czekolady1/3 tabliczki
białej czekolady3 łyżki
śmietany kremówkiŁyżeczka
soku z cytrynyOkoło 100g
cukru pudruNadzienie: Jako nadzienie dajemy po 1 kostce przekrojonej na pół
gorzkiej czekolady ( można zastąpić
mleczną jeśli ktoś woli:)
Polewa: Około 1/3 tabliczki
białej czekolady łamiemy i umieszczamy w misce do kąpieli
wodnej. Dodajemy
śmietanę kremówkę i podgrzewamy, aż do całkowitego stopienia
czekolady. Często mieszamy polewę i zdejmujemy z ognia kiedy będzie płynna. Dodajemy
sok z cytryny oraz zaczynamy stopniowo dodawać
cukier puder. Dodajemy go do momentu osiągnięcia odpowiedniej konsystencji lukru. Smarujemy jeszcze ciepłe pączki. Dla ozdoby można z góry posypać np. pałeczkami czekoladowymi.Smacznego :)