Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser z udziałem
truskawek. Wystarczy kilka patyczków do szaszłyków, odrobina
czekolady i jakaś fajna ciekawa posypka. Jeśli przygotowujemy deser dla dorosłych posypką mogą być
wiórki kokosowe lub mielone
orzechy. Jednak nie tylko dorośli uwielbiają takie smakołyki. Dla dzieci również jest idealny, a cukrowa kolorowa posypka dodaje mu atrakcyjności. Szczerze przyznam, że u nas zaledwie kilka sztuk dotrwało do zdjęć, a reszta zniknęła w tajemniczych okolicznościach :)
Składniki:
Gorzka czekoladaMleczna czekoladaOkoło 25
truskawek*
Wiórki kokosowe lub kolorowa posypka cukrowa*ilość
truskawek jest niestety rzeczą względną, gdyż zależy od ich wielkości :)Obie
czekolady łamiemy na kosteczki i umieszczamy w miseczce. Następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. U nas było to 3
razy po 30 sekund. Po każdych 30 sekundach należy
czekoladę dokładnie pomieszać, żeby nie przypaliła się do dna. Nakładamy
truskawkę na patyczek od szaszłyku* i maczamy w rozpuszczonej
czekoladzie. Następnie delikatnie dotykamy wiórek
kokosowych lub czekoladowej posypki jeśli przygotowujemy wersje dla dzieci. Tak przygotowane
truskawki odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie możemy zajadać. Smacznego.*
Truskawki zdecydowanie lepiej się nadziewa, kiedy zostawimy na nich szypułki. Jeśli przygotowujemy przekąskę dla dorosłych proponujemy zostawić zielone listki. Jednak przy wersji dla dzieci listki trzeba usunąć, by dzieci ich nie zjadły. Wówczas przy nakładaniu na patyczki trzeba bardzo uważać.