Wykonanie
Zupa ryżowa to klasyk kuchni domowej. U nas przyrządzana zawsze wtedy, kiedy potrzeba dużo pożywnej, soczystej i smacznej zupy. Polecamy zwłaszcza w okresie zimowym. Pychota!
Składniki:porcja rosołowadwie
marchewkidwie
pietruszkiselerporszklanka
ryżuPrzyprawy:
sól,
pieprz,
maggiPorcje rosołową myjemy pod bieżącą
wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek zimną
wodą i stawiamy na gaz. Kiedy
woda w garnku zacznie wrzeć, wylewamy ją wraz z osadem, który pojawił się na powierzchni
wody oraz na ścianach naczynia. Garnek wraz z
mięsem płuczemy pod bieżącą
wodą. Ponownie wkładamy porcje rosołową i zalewamy
wodą, tak by porcja rosołowa była w całości przykryta. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy
pieprzem w ziarenkach i
solą. Zmniejszamy ogień, gotujemy około 20 minut i dorzucamy obrane warzywa. W tym samym czasie
ryż umieszczamy w szklance i zalewamy
wodą. Po około 10 minutach
ryż wraz z zalewą dolewamy do garnka. Dokładamy łyżkę
magii. Mieszamy całość i próbujemy. Doprawiamy według potrzeb. Czekamy około 10-15 minut aż
ryż zmięknie. Można zajadać.Smacznego.