Wykonanie
Dzisiaj proponujemy pyszny
kurczak pieczony w pomarańczach z dodatkiem
miodu i
sosu sojowego.
Kurczak wychodzi delikatny, chrupiący i niezwykle aromatyczny. Podczas pieczenia wspaniały zapach roznosi się po całym domu, aż ciężko wytrzymać do końca pieczenia. Nie wymaga przy tym zbyt wiele pracy, więc jest to idealny przepis dla zapracowanych :)
Składniki:3 nogi od
kurczaka2
pomarańcze3 łyżki
miodu2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
soku z cytryny1 ząbek
czosnkuPrzyprawy:
sól,
pieprz,
tymianekOpcjonalnie: 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanejNogi od
kurczaka myjemy pod bieżącą
wodą i dzielimy na części. Z jednej
pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy z
miodem,
sosem sojowym oraz
sokiem z cytryny. Dodajemy do tego przeciśnięty
czosnek. Mieszamy wszystkie składniki.
Mięso posypujemy
solą oraz świeżo zmielonym
pieprzem, obsypujemy również
tymiankiem. Następnie umieszczamy
mięso z marynacie i odkładamy na około 2 godz. w chłodne miejsce. Umieszczamy
mięso w brytfance i pieczemy 30 minut w temp 180 stopni co jakiś czas polewając sosem. Po tym czasie dokładamy do brytfanki drugą
pomarańcze pokrojoną w grube plastry i pieczemy jeszcze około 30 minut.
Mięso wykładamy na paterę i podajemy na ciepło. Powstały sos zagęszczamy
mąką ziemniaczaną i przelewamy w sosjerkę podając jako dodatek.
Potrawa zainspirowana jednym z przepisów z listopadowego numeru "Smaków życia".