Wykonanie
Risotto jest daniem typowo włoskim o wielu odsłonach. Podstawą każdej potrawy jest lekko podsmażony
ryż, następnie gotowany z dodatkiem
bulionu lub orginalnie
wina. Dodatkiem do risotta może być praktycznie wszystko, od ryb przez
drób na warzywach kończąc. Dzisiaj dzielimy się przepisem na bardzo proste risotto, które jest idealnym daniem gdy nie mamy ani składników, ani czasu na gotowanie. W dodatku potrawa ta jest bardzo delikatna, więc idealnie nadaje się również dla dzieci.
Czas przygotowania: 30 minutIlośc porcji: 2Składniki:
3/4 szklanki
ryżu1,5 szklanki
bulionu*4
parówkipuszka
groszkupół
cebuli*
bulion można ewentualnie zastąpić
kostką rosołową rozpuszczoną w ciepłej wodzie
Cebule obieramy i bardzo drobno kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy nieco
oliwy i podsmażamy przygotowaną
cebulę.
Parówki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Całośc chwilkę podsmażamy po czym dorzucamy
ryż. Smażymy jakieś 5 minut, aż
ryż będzie szklisty. Zalewamy
bulionem i przykrywamy zostaiając na kwadrans. Po tym czasie podnosimy przykrywkę i mieszamy potrawę. Sprawdzamy, czy
ryż jest twardy. Jeśli
ryż potrzebuje jeszcze chwili na gotowanie, zostawiamy go na patelni pod przykrywką, dolewając
bulionu jeśli zajdzie taka potrzeba. Kiedy
ryż będzie już miękkotwardy (:)) to dorzucamy
groszek. Mieszamy i nakładamy na talerze. Zajadamy na ciepło.