Wykonanie
Kopytka to chyba najbardziej popularne danie, przygotowywane z
ziemniaków, pozostałych nam z dnia poprzedniego. Same ziemniaczane kopytka są nudne, dlatego trochę je zmodyfikowałem.Sezon na
dynie uważa się za otwarty, kiedy jej cena za kilogram oscyluje w okolicy 2 zł. Wtedy właśnie wkraczam ja :)
Dynia to bardzo ciekawe warzywo, bo można je użyć w daniach wytrawnych oraz słodkich. Niestety ze względu na charakterystyczny smak jest również kontrowersyjna.Na korzyść dyni, jeśli chodzi o pojawienie się na tej stronie, przemawia również fakt, że
dynia jest symbolem - delikatnie mówiąc - chęci wydania jak najmniejszej ilości gotówki, o czym wie każdy, kto choć trochę zainteresował się świętem Halloween, zamiast bezmyślnie je powielać :) Inną bardzo popularną teorię, na niektórych portalach, teorię uważam za mocno naciąganą :)Jest kilka metod jak należy łączyć ze sobą składniki w potrawach. Jedną z prostszych to łączenie sezonowe. Innymi słowy łączymy ze sobą składniki, które dojrzewają w podobnym okresie. Pomijając
marchewkę i
ziemniaki połączyłem tanią
dynię oraz
orzechy laskowe, które są za darmo. Tak powstała moja wariacja na temat zasmażanej
marchewki, która zazwyczaj jest z
groszkiem. Ja postanowiłem zrobić ją z czymś co
groszek trochę przypomina. Na płaszczyźnie wizualnej, rzecz jasna :)Składniki:-
dynia- ugotowane
ziemniaki z dnia poprzedniego-
mąka-
orzechy laskowe
Wykonanie:Wykonanie:
Orzechy obieramy ze skorupki.
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy razem z
orzechami w małej ilości
wody. Wyznacznikiem gotowości będzie
marchewka, bo
orzechy nam raczej nie zmiękną. Prawdopodobnie całość zabarwi się na ciemny kolor. Kiedy
marchewka będzie miękka, a
wody mało, rozsypujemy po wierzchu trochę
mąki i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Gęstość regulujemy dodając małymi porcjami
wodę.Bardzo istotne jest w tym przepisie, aby
ziemniaki były "wczorajsze". Tzn. świeże też mogą być, ale gorzej się z nich lepi.
Dynie obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Gnieciemy razem ugotowane
ziemniaki,
dynię i
mąkę w proporcjach objętości 1:1:0,5 czyli
ziemniaków ma być tyle samo co dyni, a
mąki 1/4 całości. Tak powstałe ciasto rolujemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do wrzącej
wody i gotujemy do momentu aż wypłyną.