ßßß

Składniki na blachę 12x 35 cm:Ciasto:200 g mąki pszennej100 g zimnego masła1 jajko1 łyżka zimnej wody1 łyżeczka soli1 łyżeczka ziół prowansalskichFarsz:pęczek zielonych szparagów50 g boczku w plastrach2 jajkapół szklanki śmietany 18%trochę startego żółtego serasól, pieprzW misce umieszczamy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę oraz sól. Ręcznie łączymy składniki, następnie wbijamy jajko. Energicznie wyrabiamy ciasto dodając łyżkę wody. Z ciasta formujemy kulę którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt trochę większy od formy po czym wylepiamy nim formę. Dno ciasta i boki dziurkujemy widelcem , wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Wyciągamy i studzimy.Ze szparagów wykorzystujemy końcówki, wymierzamy ile nam będzie ich potrzeba, docinamy nożem potrzebne długości. Gotujemy je w solonej wodzie 3 minuty, resztę szparagów wykorzystujemy później. Na przygotowane i podpieczone ciasto układamy plastry boczku, na to ugotowane szparagi, w miarę gęsto. Całość polewamy przygotowaną masą śmietanowo jajeczną, mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy starty ser, albo pokrojone drobniej plastry. Masę przyprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na tartę. Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach. Podajemy na ciepło.Smacznego!