Wykonanie
Wprawdzie już po Walentynkach, ale przecież
czekoladki ofiarujemy sobie na różne inne okazje. Imieniny, urodziny, jubileusze, podziękowania. Przygotowanie tych z marcepanem, nie zabierze nam dużo czasu, a ile da radości?!
CZEKOLADKI Z MARCEPANEM.Składniki na 12 sztuk:100 g marcepanu (można wykonać własnoręcznie, w Holandii bez problemu do kupienia gotowy, plastyczny)100 g
czekolady (gorzkiej albo
mlecznej, wedle preferencji)12
orzechów lub
migdałówZ marcepanu wykonujemy 12 kulek, w każdą z nich, do środka wkładamy
orzecha albo
migdał. Formujemy idealne kulki i układamy na papierze do pieczenia, niezbyt gęsto. Roztapiamy
czekoladę w kąpieli
wodnej. Jeśli chcemy zrobić je perfekcyjnie to temperujemy
czekoladę.
Czekoladą polewamy każdą kulkę, pozwalamy by ściekła i lekko stężała. Wtedy odwracamy kulki na drugą stronę i polewamy
czekoladą.
Czekoladki będą
mieć nieregularne kształty, ale tak może być jeśli robimy je ręcznie. Obdarowany na pewno doceni naszą pracę, warto go powiadomić o orzechach w środku! ;)
Przepis na te
czekoladki i inne
czekoladowe desery znajdziecie w walentynkowym numerze magazynu Food Culture, który to mam przyjemność współtworzyć.