ßßß Cookit - przepis na Czekoladki z marcepanem.

Czekoladki z marcepanem.

nazwa

Wykonanie

Wprawdzie już po Walentynkach, ale przecież czekoladki ofiarujemy sobie na różne inne okazje. Imieniny, urodziny, jubileusze, podziękowania. Przygotowanie tych z marcepanem, nie zabierze nam dużo czasu, a ile da radości?!
CZEKOLADKI Z MARCEPANEM.
Składniki na 12 sztuk:
100 g marcepanu (można wykonać własnoręcznie, w Holandii bez problemu do kupienia gotowy, plastyczny)
100 g czekolady (gorzkiej albo mlecznej, wedle preferencji)
12 orzechów lub migdałów
Z marcepanu wykonujemy 12 kulek, w każdą z nich, do środka wkładamy orzecha albo migdał. Formujemy idealne kulki i układamy na papierze do pieczenia, niezbyt gęsto. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Jeśli chcemy zrobić je perfekcyjnie to temperujemy czekoladę. Czekoladą polewamy każdą kulkę, pozwalamy by ściekła i lekko stężała. Wtedy odwracamy kulki na drugą stronę i polewamy czekoladą. Czekoladki będą mieć nieregularne kształty, ale tak może być jeśli robimy je ręcznie. Obdarowany na pewno doceni naszą pracę, warto go powiadomić o orzechach w środku! ;)
Przepis na te czekoladki i inne czekoladowe desery znajdziecie w walentynkowym numerze magazynu Food Culture, który to mam przyjemność współtworzyć.
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2015/02/czekoladki-z-marcepanem.html