Wykonanie
Pierwszy czerwcowy wpis ucieszy czekoladoholików. Ja do nich należę, mogłabym żyć bez wszelakich słodkości, ale bez
czekolady absolutnie nie! Muszę codziennie skubnąć choć kosteczkę, słyszałam, że to jest nawet zdrowe! Od paru lat najbardziej lubię
czekoladę gorzką, myślę, że do tego trzeba dojrzeć. Nie ma na mojej czekoladowej liście
czekolady białej, jest to jakiś wytwór, co z
czekolady ma tylko nazwę. Koniec tych
czekoladowych wywodów, bierzmy się za deser. Mrożoną rozkosz znalazłam u Gordona Ramsay'a w "Szef kuchni po godzinach". Ważna informacja przed rozpoczęciem pracy: deser musi poleżeć w zamrażarce osiem godzin, dlatego nie można go przygotować chwilę przed chęcią konsumpcji, czy przyjściem gości.
Składniki:100 g
gorzkiej czekolady (min 65%)150 g
mlecznej czekolady300 ml
śmietany kremówki200 g
truskawek (do podania)150 g
cukru pudru100 ml
wody5
żółtekNajpierw zabieramy się za mus, w rondelku zagotowujemy
wodę i
cukier puder. Gotujemy do czasu, aż płyn zgęstnieje. W tym czasie ubijamy w misce
żółtka, na puszystą masę. Dolewamy do niej gorący
syrop i miksujemy w miarę długo, aż masa będzie gęsta i zwiększy swoją objętość. Ubijamy jeszcze kilka minut, aż masa ostygnie i odstawiamy.Teraz rozpuszczamy
czekolady, każdą w osobnych miskach, w miarę dużych by
potem móc dodać do nich mus i ubitą
śmietanę. Miski powinny być żaroodporne, gdyż
czekolady trzeba rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Czekolady się rozpuszczają, a my ubijamy kremówkę na sztywno. Zdejmujemy
czekolady z ognia, by trochę ostygły.Dzielimy mus na dwie części, oraz
śmietanę na dwie i dodajemy je do dwóch misek z
czekoladą. Mieszamy delikatnie łyżką, powstaną nam dwie masy
czekoladowe. Formę do babki (200x 110x 75) wykładamy folią aluminiową. Następnie wlewamy masę z ciemną
czekoladą, i wkładamy formę do zamrażarki na 2h. Masę z
mlecznej czekolady wkładamy na ten czas do lodówki. Po 2 godzinach, możemy dodać do formy jaśniejszą masę. Teraz krem musi leżeć w zamrażarce 8 godzin. Po tym czasie możemy dokonać konsumpcji. Podawać z truskawakmi, albo
malinami, dekorując listkami
mięty.SMACZNEGO.