ßßß
Składniki:200 g margaryny (masła)1 szklanki cukru4 jaja2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki mlekacukier wanilinowy600 g rabarbarucukier puderRabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy formę, smarując margaryną/ masłem i posypujemy mąką.Ucieramy masło, powoli dodajemy cukier i cukier wanilinowy, następnie po jednym żółtku. Dosypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wlewamy mleko. Białka ubijamy (lekko posolić). Delikatnie łączymy z masą. Przekładamy do formy. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy ok. 1 godzinę w rozgrzanym do 190 °C piekarniku. Przestudzony placek posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!
Przepis bierze udział w " Akcja rabarbar - IV edycja".