Wykonanie
Must have każdej diety albo po prostu dodatek do śniadania, przekąska bez wyrzutów sumienia. Koniecznie potrzebne bardzo dojrzałe, wręcz przejrzałe
banany, to one nadają im
słodycz (dodatek
cukru,
miodu jest naprawdę zbędny). Można eksperymentować i dodawać różnego rodzaju
płatki,
otręby, piekłam je w wielu różnych wersjach. Zawsze mam choć kilka w zamrażarce do porannej owsianki, niezastąpione w ciężkich, 'niskokalorycznych' czasach. Gorąco polecam!Składniki:7 bardzo dojrzałych
bananów ( z ciemnymi plamkami, często przecenione w sklepach)2 szklanki
płatków owsianych górskich1 łyżeczka
cynamonubakalie, dowolny rodzaj i ilość ( u mnie 100 g
rodzynek i 1 szklanka
orzeszków ziemnych)Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 z termoobiegiem).
Banany rozgnieść na papkę (ja robię to przy pomocy ubijaka do duszonych
ziemniaków). Dodaj
płatki,
cynamon i
bakalie, wszystko wymieszaj.Na blaszce przykrytej papierem do pieczenia uformuj
ciasteczka (ja robię to łyżeczką), mi wyszło 12 sporych sztuk. Piecz ok. 25 minut, do uzyskania złotego koloru. Smacznego!