Wykonanie
Składniki / Ingredients:500 ml
jasnego piwa / 500 ml light beer16 g
cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar6 łyżek
soku z czarnej porzeczki / 6 tablespoons of blackcurrant juicesok z połowy
pomarańczy / juice of half an orangelaska
cynamonu / cinnamon stick6 sztuk
goździków / 6 pieces of cloves2 sztuki
anyżu / 2 pieces of star anise1 plasterek
pomarańczy / 1 slice of orange1 łyżeczka
miodu / 1 teaspoon honeySposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 2Wlewamy
piwo do garnka. Dodajemy
cukier waniliowy,
sok z czarnej porzeczki,
goździki, sok z
pomarańczy, laskę
cynamonu,
anyż i
miód. Gotujemy
piwo na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy
piwa do wrzenia).
Piwo wlewamy do kubeczków (przecedzamy je). Tuż przed podaniem dodajemy połowę plasterka z
pomarańczy. Gotowe :)*****We
pour the beer into the pan and we add a vanilla sugar, blackcurrant juice, cloves, orange juice, cinnamon stick, star anise and honey. We boil the beer to simmer, stirring constantly (we don't bring the beer to a boil). We
pour the beer to the cups (we filter them). Just before serving, we add half a slice of orange. Done :)!