Wykonanie
Wybrałam się dziś na zakupy potrzebne do przygotowania pewnej potrawy, której dodatkiem jest
mleko kokosowe. Niestety w ogromnym supermarkecie
mleka kokosowego nie było... były za to piękne
orzechy kokosowe...Kupiłam dwa i od razu po powrocie zabrałam się do przerabiania ich na
mleko kokosowe. Efekty poniżej :)SKŁADNIKI na szklankę
mleka kokosowego:1 dorodny
kokos z
wodą kokosową w środkupół szklanki przegotowanej
wodyPrzygotowanie
mleka kokosowe jest dziecinnie proste. Niestety samo "rozbrojenie"
orzecha kokosowego łatwe nie jest :( Jednak z silnym mężczyzną w kuchni na pewno operacja zakończy się powodzeniem.Świetną instrukcję jak otworzyć
kokos znalazłam tu: Jak otworzyć
kokos - instrukcja krok po krokuPowiedzmy , że już udało Wam się dobrać do środka
orzecha, odlaliście do miseczki
wodę kokosową i wydłubaliście biały miąższ (należy pamiętać by po wydłubaniu miąższu usunąć przylegającą do niego białą skórkę - nie jest ona niesmaczna ale może brzydko zabarwić
mleko kokosowe).Teraz wystarczy
wodę kokosową przelać do miseczki, dodać kawałki miąższu
kokosowego oraz
wodę. Wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie odcedzić i przelać przez sito o drobnych oczkach tak by pozostał Wam biały płyn wyglądający jak
mleko :)To jest właśnie owe
mleczko kokosowe :) :)Prawda, że łatwe??SMACZNEGO