ßßß Cookit - przepis na Kompot z porzeczek - najlepszy na upały

Kompot z porzeczek - najlepszy na upały

nazwa

Wykonanie

Nie znam drugiego napoju, który lepiej by orzeźwiał niz kompot z czerwonej porzeczki. Powinien być kwaśny i bardzo mocno schłodzony. Ja podaję go dodatkowo z kostkami lodu, w których zamrażam pojedyncze porzeczki (wyglądają całkiem efektownie). jeśli zrobimy takie kostki warto też mieć słomki do picia, żeby jakaś zabłąkana porzeczka nie wpadła nam do ust z napojem.
Składniki:
3 szklanki obranych z ogonków porzeczek
1 duże, słodkie jabłko
3,5 litra wody
cukier do smaku: ja dałam 1 łyżkę
Przygotowanie:
W garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Jabłko obrać i pokroić na cząstki.
Na wrzątek wrzucić porzeczki i jabłka. Gotować na małym ogniu aż jabłka będą miękkie (kilkanaście minut).
Doprawić cukrem i porządnie schłodzić.
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2015/07/kompot-z-porzeczek-najlepszy-na-upay.html